KINESITHERAPIE
WAT IS KINESITHERAPIE?
Kinesitherapie betekent letterlijk het behandelen door bewegen. Dit betekent dus dat bij kinesitherapie bewegen een groot deel van de revalidatie zal innemen. Eerst gaan we onder begeleiding het bewegen terug in gang zetten door een persoonlijk oefenprogramma op te stellen door de kinesist. Daarna gaan we met kinesitherapie proberen de transfer te maken naar het dagdagelijks leven. Hierbij hebben we het bijvoorbeeld over houdingscorrecties die zijn aangeleerd, stretches om de spanning in de nek te verlagen, mobiliserende oefeningen voor gewrichten… Deze gaan we zorgvuldig en stap voor stap aanleren in de kinepraktijk onder begeleiding van de kinesist. Via ons oefenprogramma die je online kan raadplegen, heb je altijd je oefeningen bij de hand met de nodige uitleg en dus geen excuus meer!
Kinesitherapie betekent het lichaam terug fysiek actief krijgen en dit op een evenwichtige manier. Hier hebben we het over een evenwichtige balans zoeken en dat op zowel fysiek als mentaal vlak. Samen met de patiënt gaan we via kinesitherapie zoeken wat de beste manier is om deze balans terug te vinden. Na een grondig eerste gesprek en onderzoek zoeken we naar de pijnpunten die de klachten veroorzaken en onderhouden. Vandaaruit gaan we het behandelplan opstellen. De nadruk kan hier liggen op voornamelijk manuele kinesitherapeutische handelingen zoals dry needling, mobilisaties, manipulaties… maar gaan altijd gepaard gaan met educatie en thuisoefeningen.
AANDOENINGEN DIE IN AANMERKING KOMEN VOOR KINESITHERAPIE
Een lijst maken van alle aandoeningen die in aanmerking komen voor kinesitherapie lijkt ons onmogelijk. Toch willen we hieronder een opsomming maken van de meest voor de hand liggende aandoeningen:
- Spier- en/of peesgerelateerde klachten
- Bewegings- en/of mobiliteitsbeperking
- Overbelastingsletsel
- Hoofdpijn en/of stressgerelateerde klachten
- Verhoogde spanning in spieren en/of spiergroepen
- Verkeerde houding
- Zeurende aanwezige pijn(en)
- Gewrichtspijn(en) aan de knie, heup, schouder, pols, vingers…
- Postoperatief
- …