GECONVENTIONEERDE KINEPRAKTIJK

GECONVENTIONEERD OF GEDECONVENTIONEERD?

Als praktijk kan je ervoor kiezen om geconventioneerd of gedeconventioneerd te werken. Bij vele mensen komen er onmiddellijk grote vraagtekens bij het horen van deze woorden en weten ze niet wat het verschil voor hen als patiënt betekent. Graag leggen wij even voor jullie het verschil tussen geconventioneerd en gedeconventioneerd uit: 

  • GECONVENTIONEERD: Deze zorgverleners aanvaarden het akkoord met de ziekenfondsen. Zij rekenen de officiële tarieven aan en mogen geen ereloonsupplementen vragen. Dit wil concreet zeggen dat je als patiënt bij een geconventioneerde kinesist niet voor verrassingen kan komen te staan door bepaalde supplementen te moeten betalen voor een specifieke behandeling zoals bijvoorbeeld Dry Needling of materiaal zoals bijvoorbeeld tape. 
  • GEDECONVENTIONEERD: Deze zorgverleners aanvaarden het akkoord met de ziekenfondsen niet. Zij bepalen hun ereloon zelf. Dit wil concreet zeggen dat je als patiënt bij een gedeconventioneerde kinesist bepaalde supplementen kan worden aangerekend voor een specifieke behandeling zoals bijvoorbeeld Dry Needling of materiaal zoals bijvoorbeeld tape. 

TERUGBETALING

BELANGRIJKE INFORMATIE: De keuze om bij een geconventioneerde of gedeconventioneerde kinesist te gaat, heeft ook een effect op de terugbetaling die je als patiënt krijgt voor je kinesessies. Het is namelijk zo dat wanneer je bij een geconventioneerde kinesist gaat, je meer terugbetaald krijgt dan wanneer je bij een gedeconventioneerde kinesist gaat. De patiënt wordt dus afgestraft als hij zou kiezen voor een gedeconventioneerde kinesist, omdat hij dan een mindere terugbetaling zou ontvangen van de kinesessies.

WAAROM ALS KINESIST VOOR GECONVENTIONEERD OF GEDECONVENTIONEERD KIEZEN?

Deze keuze is al jaren voeding voor vele discussies onder kinesisten onderling. Wij bij FleXo Gent hebben bewust gekozen om als geconventioneerde kinesisten te werken, omdat we willen gaan voor het belang van de patiënten. Ook al betekent dit dat de keuze om ons als kinesisten vaak bij te scholen (die gelijk loopt met een groot budget aan inschrijvingsgelden en voorzien van het nodige materiaal) om een meerwaarde te kunnen bieden aan onze patiënten zoals bv manuele therapie en Dry Needling, niet gelijkstaat aan een evenwaardige verloning. Aangezien de patiënt het slachtoffer is in deze keuze, willen wij voor kiezen voor de patiënt en als een geconventioneerde kinepraktijk te werk gaan. 

GERELATEERDE TOPICS